"Everyone is an artist in childhood;
which is difficult is to remain as an artist in the adulthood."

‘O bir Golf tutkunuydu’

18 Ocak 2016 pazartesi Nakkaştepe'deki İstanbul Golf Kulübü'nde yaptığımız toplantının, son toplantı olacağını kim bilebilirdi ki? Patronlar âleminde işadamlarının farklı yönlerini tanıtmaya başlayacaktım ve ilk söyleşimin sözünü toplantıdan sonra sevgili başkanım Mustafa Koç'tan almış olmanın mutluluğunu yaşıyordum zira yoğun temposunun önem sıralamasında bana zaman ayırması hiç kolay değildi.

Gününü tespit ederek, başarılı iş hayatının dışındaki özel ilgi alanlarından biri olan golfle ilgili, özellikle Başkanlığı'nı yıllardır yaptığı ve benim de yönetiminde olmanın ve Mustafa Koç'la beraber çalışmaktan gurur duyduğum, neredeyse Avrupa'nın en eski golf kulüplerinden biri olan 121 yıllık İstanbul Golf Kulübü'nün geleceğini ve Türkiye'de golfü konuşarak sizlerle paylaşacaktım.

Ne yazık ki kader buna izin vermedi; 21 Ocak 2016 Perşembe sabahı acı haberle yıkıldık. Başkan'ım, dostum, kardeşim ve tüm ulusun gurur duyduğu büyük insan, büyük adam, hayatının çoğu zamanı seyahatlerde geçen büyük seyyah, aniden ebedi yolculuğa çıkmıştı, Gül'e gül'e büyük insan, tabii ki bir gün görüşeceğiz ama o zamana kadar yokluğunun acısını hep yaşayacağız.

Bu dergide ilk köşe yazım böyle başlıyor, bir daha yazar mıyım, belki ilk ve son yazım bilemiyorum. 

Başarılı iş hayatının dışında yapamadıklarını saymak daha kolay :) Kayak, su sporları, binicilik, tenis, dağcılık, uçak, otomobil sporları ve golf benim bildiklerim, yapmadığı sporlar konusunda da tüm bilgilere sahip bir adam.

Yaptığı tüm spor dalları hobiden öte, hepsinde başarılı hepsinde ödüllü, ama ödül için değil, yaptım mı tam yaparım mükemmelliği, övünmek yok, gösteriş yok, tevazu zirvede, tüm bunlar sadece yaşam tarzının bir parçası. Benim yakınlığıma golf sporu neden oldu, bu nedenle sevgili Mustafa'nın 55 yıla sığdırdığı rengârenk hayatına bir de golf penceresinden beraber bakalım.

Golf sporların en zorlarından sayılır, sabır ister, denge ister, sakinlik ister, saygı ister, strateji ister, kural ister, doğa şartları ile ve kendinizle mücadele gerektirir, her golf sahası birbirinden farklıdır, standart saha ölçüsü yoktur.

İyi golf oynayabilmek için ara vermeden çok uzun zaman çalışmalar gerekir. Belli bir teknik oturtana kadar sabırla dersler almak ve devamlı antrenmanlar yapmak gerekir. Uzun uzun dersler aldığına pek rastlamadım, 20 yıl önce tanıdığımda da iyi golf oynardı, 2014’de Tiger Woods ile 2015’de dünya 1 numarası Mcilroy ile başabaş oynuyordu.

Beraber son turnuvamız 2015 Aralık ayında Antalya'da yıllardır düzenlediği Beko pro-am turnuvası oldu. Golfe ilgisi sadece hobi olarak değil, yıllarca Türk golfünün ilerlemesi için uluslararası ve ulusal turnuvalarda ciddi destekleri var. Dünyanın en ünlü profesyonel golfçülerini ülkemize davet ederek, Türk golfünün ve Türk golf turizminin gelişmesine katkıda bulunuyor, son yıllarda yine Antalya'da düzenlenen Turkish Airlines Uluslararası Golf Turnuvası'na da önemli destekleri var.

Arçelik, Ford, Grundig, Yapı Kredi Bankası desteğinde ulusal turnuvalar yıllardır düzenlenmeye devam ediyor. 25 Ocak'ta Federasyon Başkanı'mız Ahmet Ağaoğlu ile Qatar seyahatinde golf oynamayı da planlamıştı,  Qatar dönüşü Ankara'da açılan Ankara Golf Kulübü'nü ziyaret edecek ve golf oynayacaktı; 2016 Mart sonunda Antalya'da MVK Başkanlık Turnuvası'na ev sahipliği yapacaktı.

İstanbul Golf Kulübü için çok önemli planları vardı.

Türkiye'de 1895'de golfü başlatan Türkiye'nin ilk golf kulübü İstanbul Kulübü'dür.

Türkiye Golf Federasyonu'nu kuran kulüp İstanbul Golf Kulübü'dür.

Türkiye'de bugün golf konuşuluyor ve oynanıyorsa sebebi İstanbul Golf Kulübü'dür.

Türkiye'de ilk golf sahasını yapan İstanbul Golf Kulübü'dür.

Türkiye'de 120 yıllık tarihi olan Maslak'taki sahası kapanan kulüp de İstanbul Golf Kulübü'dür.

2012 yılında sahası kapanan İstanbul Golf Kulübü'ne Nakkaştepe'de kulüp binası ve antrenman sahası tahsis eden de sevgili Mustafa Koç'tur.

İstanbul Riva'da İstanbul Golf Kulübü'ne yeni bir saha kazandırmak üzere çalışmalara başladığını çok kişi bilmez, 2017 yılında hem İstanbul'a hem de İstanbul Golf Kulübü'ne yeni bir saha kazandırmak için uğraşıyordu. Bütün bunları ben Mustafa ile golfü paylaştığım için anlattım. 

GOLF SADECE BİR ÖRNEK

Diğer ilgi alanları ile ilgili kimle konuşursanız benzer şeyleri duyacaksınız, yaptığı her spora, her etkinliğe aynı önemi ve desteği vermeyi amaç edinmiş bir adamdı, ülkesi ve insanlık için yetişebildiği her şeye her yere destek veren büyük adamdı.

Türkiye böyle bir güzel insanı kaybetti.

Sevgili Mustafa;

Bugüne kadar golf için yaptığın her şey için golf camiası olarak sana minnettarız.

Bizim için başlattığın, hayalini kurduğun, elini taşın altına koyduğun tüm projelerin tamamlanması için golf camiası olarak elimizden gelen her şeyi sonuna kadar yapacağımızdan şüphen olmasın.

Tüm ulusumuzun, tüm camiamızın ve özellikle tüm ailenin başı sağ olsun.

Ruhun şad olsun, rahat uyu.

Arkadaşın,

Yusuf Ayakatik